Monday, April 26, 2010

Rymdkrig

Idag kan man läsa i DN att Stephen Hawking (känd kosmologi och kvantgravitation forskare) anser att vi människor bör undvika kontakt med intelligenta livsformer som inte kommer från Jorden.

Detta då dem precis som vi människor troligen är mer intresserade av att exploatera planeten än att socialisera med infödingarna.

Hawkings föreslår att vi skall gömma oss för utomjordingarna, troligen genom att inte sända ut signaler i rymden så dem lättare kan spåra planeten, dock är det lite för sent, då vi hållit på med just detta sedan början av 1900talet.

Människor som svara på hans uttalanden verkar lite naiva och även Hawkings är lite naiv.

För om vi ponerar att vi träffar på andra intelligenta livsformer inom rimliga avstånd till Jorden, då står vi helt försvarslösa.

Vi har ingen planetarisk union som snabbt kan samordna alla nationer till gemensamma motanfall
Vi har inga planetariska militära försvarssystem
Vi har inga stridsrymdskepp som kan nå rymden inom ett par minuter
Vi har inga försvarsstationer/scoutstationer bortom Jordens dragningskraft.
Vi har ingen rymdflotta som kan möta yttre hot.

Vi har konventionella vapen som fungerar i vår atmosfär
Vi har kärnvapen som vi tror fungerar i rymden
Vi har krigsmakter som kan ha tillgång till nya avancerade vapen


Dessutom om en intelligent livsform skulle nå Jorden idag, så skulle de ha kunskap om rymdfärder som vi ser som ren sciencefiction, möjligt på samma gång effektivare vapen och utrustningar.

Planeten blir som Berlin 1945, kan någon tänka ut hur tyskarna skulle kunnat göra för att vinna kriget då staden var helt omringad, då kan vi i händelse av krig i morgon på jorden, ha en chans att slå tillbaka.


Jag som människa skulle jag först besöka planeten, ta reda på vad för vapen och övrig teknologi infödingarna har, samt vad som dödar dem, utöver om möjligt ta med mig några individer tillbaka till närmsta bas för att analysera allt om dem.

Sedan skulle jag låta generaler lägga fram en plan, verkställa planen, troligen skulle inte en enda atombomb lämna planeten, är jag smartare än infödingarna så skulle jag vinna innan infödingen hinner ställa sig frågan vad som just hände.


Så fungerar effektiva krig i vår värld, så fungerar troligen "first contact warfare" mellan olika intelligenta livsformer också, såvida inte livsformen redan efter första kontakten känner sig kraftigt överlägsen, eller underlägsen i styrka.


Så till skillnad ifrån Hawkings förslag att gömma sig, eller från många naiva människors tro att alla livsformer är i mikroform (även dem kan vara extremt farliga i kontakt med människor) eller att de skulle vara snälla om de kom till vår planet och därför kan vi ta det lugnt.


Så bör vi;

Skapa ett rymdförsvar som sträcker sig utanför atmosfären
Skapa ett särskilt protokoll i FN som alla nationer skall godkänna, som möjliggör att alla krig upphör och en världsledning formas om ett planetariskt hot uppstår
Skapa vapen och utrustning som effektivt går att använda i rymden.


Sen kan man se på detta ur fler perspektiv än krigiska, för vi kanske inte möter några hot de närmsta 100åren, men genom att komma ut i rymden fortare, så kan vi som människor expandera utåt i rymden, utforska planeter och nya möjligheter.


Källa

2 comments:

Aake K. Bergh said...

Detta är ett mycket intressant inlägg och du tar upp något som man talar ytterst sällan, nämligen vår möjlighet att försvara oss mot sk. "yttre hot". Det är nu redan ställt utom all rimlig tvivel att det finns intelligent liv i yttre rymden och det räcker nästan med att titta på nedanstående sammanställning:

rX: 0.04
sX: 1.023
T2: 9.621
T3: 2.998

De förhöjda värdena på sX och T3 borde vara nog för att de flesta ska förstå allvarligheten i detta.

Jag kan inte annat än instämma i ditt förslag på ett särskilt FN-protokoll som möjliggör att alla krig upphör. Det låter som den absolut klokaste, och utan tvivel enklaste metoden.

Henrik från ovan said...

Nog för att jag håller med om att vi bör instifta ett rymdförsvar omedelbums. Dock är det asteroider och andra himlakroppar som jag är rädd för och inte aliens. En liten sten med tre kilometers omkrets är nog för att damma ned atmosfären för månader framåt.
Historien visar att ungefär vart 70de år så smäller det, senast var Tunguska, Ryssland och det var väl 1917, rätta mig gärna om det inte stämmer, så enligt statistiken så är det dags vilken dag som helst.

Post a Comment

Om mig

KarlOscar
Har många intressen, som grubblar över mycket, försöker tänka positivt om det mesta och vara kreativ när folk ber om hjälp.
View my complete profile